Jenis-jenis lemak
Terdapat 2 jenis lemak dalam makanan iaitu lemak tepu dan lemak tidak tepu.
Lemak Tepu
- Berbentuk pepejal dan keras di bawah suhu sejuk.
- Biasanya daripada haiwan tetapi terdapat juga dalam lemak tumbuhan seperti santan kelapa.
- Pengambilan lemak tepu yang berlebihan akan meningkatkan tahap kolesterol darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung.
Lemak Tidak Tepu
- Lembut walaupun disimpan di dalam peti sejuk
- Kebiasaanya daripada tumbuhan
Terdapat 2 jenis lemak tidak tepu :
- Lemak Monounsaturated ( MUFA ) seperti minyak zaiton dan minyak kelapa
- Lemak Polyunsaturated ( PUFA ) seperti minyak bunga matahari , minyak jagung dan marjerin lembut.
Nama lain bagi lemak - trans fatty acids ( asid lemak trans ), shortening, suet (lemak yang membaluti buah pinggang pada kambing & lembu untuk dibuat bahan masakan) , marbling, cream, tallow ( lemak haiwan ), lard ( lemak babi ) dripping( lemak beku), hydrogenated fat ( lemak terhidrogen ) , cis- fatty acid.
3 cara untuk mengurangkan tahap kolesterol
- 1. Hadkan pengambilan makanan tinggi kolesterol 2. Kurangkan pengambilan lemak 3. Tingkatkan pengambilan serat
1. Hadkan pengambilan makanan tinggi kolesterol
- Pengambilan makanan tinggi kolesterol yang berlebihan boleh meningkatkan tahap kolesterol LDL (sila rujuk jadual Kandungan kolesterol dalam makanan ).
- Pengambilan kuning telur dalam seminggu adalah sebanyak 2-3 biji sahaja.
- Organ dalaman seperti hati, limpa , jantung adalah tidak digalakkan
- Udang , sotong, ketam dan juga kerang - kerangan ( kerang , kupang , kepah , tiram ) boleh diambil secara tidak berlebihan bergantung kepada kekerapan pengambilan dan juga jumlah yang diambil .
- Sekiranya terdapat masalah , sila dapatkan nasihat Pakar Pemakanan atau Pegawai Dietetik.
2. Kurangkan Pengambilan Lemak
- Lemak tepu boleh meningkatkan tahap kolesterol darah.
- Santan merupakan salah satu lemak tepu yang biasa diambil.
- Bagi setiap masakan di rumah , pengambilan santan perlu dihadkan kepada 2 sudu besar sahaja , sebanyak dua kali seminggu.
- Bagi masakan di luar seperti di restoran atau gerai , pengambilan kuah santan dalam setiap masakan perlu dielakkan.
- Sila rujuk Panduan Pemakanan Malaysia.
3. Tingkatkan Pengambilan Serat
- Serat makanan dapat membantu menurunkan tahap kolesterol darah .
- Sumber serat yang baik adalah buah- buahan , sayur-sayuran dan hasil bijirin mil penuh.
BAGAIMANA FOREVER ARCTIC SEA BOLEH MEMBANTU ANDA??
This entry was posted
on 10:36 PM
and is filed under
arctic sea
.
You can leave a response
and follow any responses to this entry through the
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
.