KESIAN...  

Posted by: UmmuAuni

Semenjak 2 menjak ni makin ramai yang meninggal di usia muda sbb serangan jantung, umur baru awal 20-an dah dapat serangan jantung. Trend penyakit sekarang  x blh d ramal, dh x boleh kaitkan penyakit kronik ng usia tua. Muda2 pon dh ade penyakit. Kat klinik pon ramai yang sakit darah tinggi, kencing manis dalam lingkungan umur 20-an/30-an. Rasanya masih terlalu muda untuk mkn ubat yang setiap hari perlu makan, tak boleh tinggal, belum lg yang kencing manis kena cucuk insulin tiap2 hari. Bayangkan umur 20 dh kena kencing manis, umur 25 tahun dh kena cucuk insulin sbb gula tak control dgn ubat makan, katakan org tu hidup 60 tahun, selama 35 tahun die kena cucuk insulin, tiap2 hari, ade yg sampai 4 kali sehari. Satu rawatan yang menyakitkan sebenarnya, x dpt dinafikan. Nk cucuk ambik darah pon dah “gerun” kan. Ini pulak nak cucuk dekat perut/paha 4 kali sehari. Kalo gula terkawal mungkin boleh tukar ubat makan balik. Tp kalo kencing manis tu yg bleh control mmg blh bilang ngan jari je, kebanyakannya x control pasti ade target organ damage. Ape tu?  Bila gula x terkawal, effectnya mula kena kat buah pinggang, mata, saraf, jantung. Semua organ penting lah. Masa ni hmmm, kan bagus kalau mencegah sebelum perlu dirawat macam ni. Kesian.. skrg takde sejarah keluarga pon boleh kena kencing manis, darah tinggi, serangan jantung. Ye la, pemakanan pon dh mcm2 skrg, ape kandungan yang kita makan tu, apa kesannya pada tubuh badan? Mostly tak tau. Kalo cholesterol dlm badan tu tinggi, mcm2 leh dpt, serangan jantung, drh tinggi, stroke/angin ahmar.
So kawan2, ingatlah “MENCEGAH LEBIH BAIK DR MERAWAT”.


This entry was posted on 8:20 PM . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 komen

Post a Comment